Despre Noi

Home » Despre Noi

Cum a apărut Maniera

Grădinița „Maniera Montessori” a apărut din dorința noastră de a oferi copiilor și familiilor lor un mediu Montessori autentic, respectând principiile metodei și valorificând fiecare adult care ghidează copilul, cu iubire, respect, empatie și generozitate, îi oferă sprijin și participă activ la dezvoltarea naturală a acestuia.

Ne dorim ca metoda Montessori să ajungă la mai multe familii, să dezvoltăm relații de parteneriat și colaborare cu alți adulți formați Montessori AMI și, astfel, să contribuim la extinderea comunității Montessori din Iași. Toți suntem parteneri într-o călătorie spre înțelegerea, acceptarea și susținerea fiecărei ființei umane diferită de propria persoană.

We serve the future by protecting the present.” (Maria Montessori, The Absorbent Mind)

Cine suntem noi? Ce ne propunem?

VIZIUNE

Metoda Montessori reprezintă mai mult decât o pedagogie – este un mod de viață pe care îl îmbrățișăm, prin care contribuim la formarea copilului, ca individ unic, ghidându-l încă din prima zi de viață, spre independență, stimă de sine, imaginație, curiozitate, tenacitate.

Ne propunem să construim un mediu în care adulții își cultivă neîncetat calitatea de observator și de model al copiilor. O comunitate care lucrează împreună, într-un parteneriat, respectând principiile Montessori, având în centru copilul și participând activ la ceea ce înseamnă Educație pentru viață.

MISIUNE

„Nu putem să apreciem ființa umană raportându-ne doar la maturitate, ci trebuie să o luăm în considerare încă din perioada ei de formare. Dacă ne dorim să înțelegem adultul din fața noastră, trebuie mai întâi să înțelegem copilul. A separa diferitele perioade ale vieții este absolut absurd. Adultul este rezultatul copilului. Fiecare adult reprezintă împlinirea unui copil care a crescut.” (Maria Montessori, De la copilărie la adolescență)

Fiecare dintre noi este unic, are propria personalitate: copilul, părinții, adulții din mediu. Este important să punem în valoare fiecare ființă umană, să o tratăm cu respect, generozitate, empatie, așa cum facem cu copii. Toți suntem parteneri într-o călătorie spre înțelegerea fiecărei ființei umane diferită de propria persoană. Ne dorim să investim în crearea de conexiuni umane autentice, de lungă durată, în comunicare transparentă, modelarea comportamentelor umane, într-un parteneriat cu familia și comunitatea, al cărui scop este ghidarea copilului pentru a-și descoperi propriul drum.

Să nu ridicăm ziduri între noi, ci să construim punți de comunicare și relaționare, în procesul de devenire a copilului ca viitor adult. ne dorim să construim o comunitate în care metoda Montessori să fie cât mai cunoscută.

Principiile și valorile care ne ghidează

  • Respect și iubire
  • Încredere
  • Comunicare transparentă
  • Dialog și cooperare
  • Conectare
  • Empatie
  • Responsabilitate